Orexo säkrar patentskydd i USA för OX640, ett pulverbaserat nasalt adrenalinläkemedel

Uppsala 29 augusti 2023 – Orexo AB (publ.), (STO:ORX) (OTCQX:ORXOY) meddelar idag att patentverket i USA, United States Patent and Trademark Office (USPTO) beviljat det första amerikanska patentet direkt relaterat till OX640, ett pulverbaserat akutläkemedel med adrenalin för nasal administrering, som bygger på formuleringsplattformen amorphOX®.

Orexo fortsätter att stärka sin patentportfölj och det nya patentet, US 11,737,980, skyddar OX640 i USA fram till maj 2041. Förra året, beviljades ett patent som skyddar produkten på den europeiska marknaden och flera andra patent har lämnats in av Orexo, vilka ger ett globalt skydd för OX640 fram till 2044.

Nikolaj Sørensen, VD och koncernchef, kommenterar: ”OX640 är en unik och innovativ ny produkt som ska användas för akut behandling vid allergiska reaktioner. Det gläder mig att innovationen nu erkänts av patentverket i USA, vilket är ett viktigt steg för att göra detta livräddande läkemedel tillgängligt för patienter i USA. OX640 har visat mycket bra kemisk stabilitet, imponerande kliniska data och har en betydande marknadspotential. Den starka patentportföljen som skyddar OX640 är givetvis en värdefull tillgång för Orexo".

För ytterligare information kontakta:
Orexo AB (publ.)

Nikolaj Sørensen, VD och koncernchef
Tel: 018 780 88 00
E-mail: ir@orexo.com

 

Lena Wange, IR & Communications Director
Tel: 018 780 88 00
E-mail: ir@orexo.com


Om Orexo
Orexo är ett svenskt läkemedelsbolag med mer än 25 års erfarenhet av att utveckla förbättrade läkemedel baserat på egenutvecklade formuleringsteknologier och som möter stora medicinska behov. På den amerikanska marknaden erbjuder Orexo innovativa behandlingslösningar för patienter som lider av opioidberoende och närliggande sjukdomar. Produkter som riktar sig till andra terapiområden utvecklas och kommersialiseras världen över i samarbete med ledande partners. Total nettoförsäljning uppgick 2022 till SEK 624 miljoner och antal anställda till 126. Orexo är noterat på Nasdaq Stockholms huvudlista och finns tillgänglig som ADR på OTCQX (ORXOY) i USA.

För mer information om Orexo, besök www.orexo.se. Du kan också följa Orexo på X, LinkedIn och YouTube.

Om amorphOX®
Orexos egenutvecklade formuleringsplattform amorphOX® är ett pulver bestående av partiklar som byggs upp med hjälp av en unik kombination av ett läkemedel, bärarmaterial och, när så är lämpligt, andra ingredienser. Partiklarna presenteras som en amorf sammansättning av de olika ingredienserna som ger utmärkt kemisk och fysikalisk stabilitet liksom snabb upplösning. Teknologin fungerar för ett brett spektrum av aktiva ingredienser och har validerats i flera kliniska prövningar i människa och demonstrerat snabb och omfattande exponering av läkemedlet.

Informationen lämnades för offentliggörande den 29 augusti 2023, kl 8.00 CET.