Orexo tecknar licens- och varuförsörjningsavtal med Mundipharma för Zubsolv® i Australien och Nya Zeeland

Uppsala - 10 juli 2019 - Orexo AB (publ), det fullt integrerade specialistläkemedelsbolaget inriktat på opioidberoende och smärta, meddelar idag att bolaget tecknat ett avtal som ger Mundipharma Pty Limited (Mundipharma Australien) de exklusiva rättigheterna för kommersialisering av Zubsolv® i Australien och Nya Zeeland.

Eftersom Mundipharma Australien har assisterat Orexo i arbetet med att erhålla marknadsgodkännande för Zubsolv i Australien är det ett naturligt nästa steg att fortsätta samarbetet. Enligt villkoren i avtalet kommer Orexo vara ansvarig för varuförsörjning medan Mundipharma Australien ansvarar för kommersialisering av Zubsolv i Australien och Nya Zeeland. Orexo erhåller royalty baserat på framtida nettoförsäljning och lansering förväntas påbörjas under första halvåret 2020.

Under åren 2016-2017[1] fanns uppskattningsvis 735 000 människor i Australien som använde opioider för icke medicinskt bruk och 2018[2] fick mer än 50 000 ersättningsbehandling för behandling av opioidberoende. Under åren 2016-2017[3] besökte 17 000 australiensare med diagnosen opioidberoende ett sjukhus och 1 045 personer, i åldrarna 15-64 år, dog 2016 på grund av missbruk av opioider[4]. 

Zubsolv används för behandling av opioidberoende som en del av en heltäckande behandlingsplan där även rådgivning och psykosocialt stöd ingår. Läkemedlet kommersialiseras av Orexo i USA vilket är den största marknaden för buprenorfin/naloxon produkter. Zubsolv är även godkänd i Europa där partnerdiskussioner pågår.

”Vi har arbetat nära tillsammans med Mundipharma Australien det senaste året för att förbereda lansering i Australien och det gläder mig att vi har ett avtal på plats så att vi kan fortsätta partnersamarbetet. De senaste månaderna har vi också arbetat intensivt med att etablera en effektiv tillverkningskedja för Zubsolv utanför USA, för att säkra tillgången till ett nytt alternativ för effektiv behandling av opioidberoende. Mundipharma Australien har varit en bra partner i godkännandeprocessen och vi känner oss trygga med att deras erfarenhet och infrastruktur blir en stark grund för en framgångsrik lansering av Zubsolv, och att vi därmed kan erbjuda ett viktigt behandlingsalternativ till patienter där det som mest behövs”, säger Nikolaj Sørensen, VD och koncernchef på Orexo AB.

”I mer än tjugo år har Mundipharma arbetat nära kliniker och sjukhus över hela Australien och det nätverk vi byggt upp har fått oss att förstå behovet av behandlingar för att lindra smärtan som är associerat till felaktig användning och missbruk av opioider”, säger Jane Orr, VD på Mundipharma Australien och Nya Zeeland. ”Tidigare i år lanserade vi en nässpray, Nyxoid®, för att kunna rädda livet på dem som drabbats av en opioidöverdos. Därför är jag väldigt stolt över att vi nu även kan börja behandla australiensarna mot opioidberoende, fortsätter Jane Orr.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Orexo AB (publ.)       

Nikolaj Sørensen, VD och koncernchef         

Tel: 018 780 88 00                                         

E-mail: ir@orexo.com                                    

eller

Lena Wange, IR & Communications Manager

Tel: 018 780 88 00

E-mail: ir@orexo.com

Mundipharma Pty Limited

Rob Bates, Communications Manager

Tel: 0061 422 196 238

E-mail: rob.bates@mundipharma.com.au

Om Orexo
Orexo utvecklar förbättrade läkemedel baserade på innovativa Drug Delivery teknologier. Inriktningen är främst opioidberoende och smärta men ambitionen är att även verka inom andra terapiområden där vår kompetens och våra teknologier kan skapa värden. Produkterna kommersialiseras i egen regi i USA eller genom partners över hela världen. Huvudmarknaden är idag den amerikanska marknaden för buprenorfin/naloxon produkter där Orexo säljer läkemedlet Zubsolv®. Totala nettoomsättningen 2018 uppgick till SEK 783,1 miljoner och antalet anställda till 129. Orexo är noterat på Nasdaq Stockholm Mid Cap (ORX) och finns tillgänglig som ADRs på OTCQX (ORXOY) i USA. Huvudkontoret, där även forskning och utvecklingsarbetet bedrivs, ligger i Uppsala.

För mer information om Orexo, vänligen besök www.orexo.se. Du kan också följa Orexo på Twitter, @orexoabpubl, LinkedIn och YouTube.

Om Mundipharma Pty Limited
Mundipharma Australien är medlem i ett globalt nätverk av oberoende associerade företag, vilka är engagerade i forskning, utveckling, produktion samt marknadsföring av receptbelagda läkemedel och konsumentprodukter inom sjukvård. Mundipharma är en etablerad ledare i utvecklingen och tillhandahållandet av läkemedel för smärta och portföljen har expanderat till att även innehålla behandling av cancer, grön starr, astma, bränn- och sårskador, hudirritationer och förkylningar.

Informationen lämnades för offentliggörande den 10 juli 2019, kl. 08.00 CET.


[1] Opioid harm in Australia and comparisons between Australia and Canada. Australian Government, Australian Institute of Health and Welfare. https://www.aihw.gov.au/getmedia/605a6cf8-6e53-488e-ac6e-925e9086df33/aihw-hse-210.pdf.aspx?inline=true

[2] National Opioid Pharmacotherapy Statistics Annual Data collection (NOPSAD) 2018, AIHW. https://www.aihw.gov.au/reports/alcohol-other-drug-treatment-services/nopsad-2018/contents/introduction

[3] Opioid harm in Australia and comparisons between Australia and Canada. Australian Government, Australian Institute of Health and Welfare. https://www.aihw.gov.au/getmedia/605a6cf8-6e53-488e-ac6e-925e9086df33/aihw-hse-210.pdf.aspx?inline=true

[4] Opioid-, amphetamine-, and cocaine-induced deaths in Australia: August 2018. National Drug and Alcohol Research Centre. https://ndarc.med.unsw.edu.au/sites/default/files/newsevents/events/Drug%20Induced%20Deaths_August%202018_Drug%20Trends%20Bulletin.pdf.

[Quotes]

Mundipharma Australien har varit en bra partner i godkännandeprocessen och vi känner oss trygga med att deras erfarenhet och infrastruktur blir en stark grund för en framgångsrik lansering av Zubsolv®

Nikolaj Sørensen, VD och koncernchef