Orexo förvärvar ett brittiskt drug delivery-företag

Orexo AB (publ.) (Orexo) (NASDAQ-OMX:ORX) meddelade i dag förvärvet av PharmaKodex Ltd (PharmaKodex), ett brittiskt drug delivery-företag specialiserat på formulering och utveckling av receptbelagda och receptfria läkemedel innehållande småmolekylära substanser. Företaget har ett antal utvecklingsprogram, inom vilka kliniska och prekliniska studier pågår, som är redo att utlicensieras. Programmen fokuserar på att förbättra den orala, sublinguala och transdermala läkemedelstillförseln.

Orexo kommer att förvärva företaget mot en ersättning som utbetalas i två delar. Den första delen betalas i nyemitterade aktier i Orexo och den andra delen antingen i nyemitterade aktier i Orexo eller kontant, efter Orexos eget val. Som ersättning för den första delen har styrelsen i Orexo idag beslutat att i enlighet med årsstämmans bemyndigande från den 3 april 2008, emittera 843 992 nya aktier i Orexo till de tidigare aktieägarna i PharmaKodex. Ytterligare aktier motsvarande samma totala värde i brittiska pund kommer att emitteras i augusti 2009, såvida inte Orexo väljer att betala den andra delen kontant. Transaktionen innefattar också ytterligare villkorade betalningar som baseras på intäkter från licenser för PharmaKodex:s nuvarande program och teknologier, samt även baserat på ersättningar för vissa milstolpar. Dock utgår ej royalties relaterade till dessa program eller teknologier.

Företagets produktportfölj innehåller ett prekliniskt utvecklingsprogram med syfte att ta fram en produkt som ger snabb och varaktig smärtlindring av migrän. Därtill finns huvudprogrammet PKX219, en snabbverkande och lättanvänd produkt som innehåller buprenorfin och naloxon för behandling av opiatberoende. De kliniska studierna kommer att pågå under 2009 och förutsatt att produkten får nödvändiga godkännanden förväntas den lanseras under 2010/2011.

Förvärvet är en del av Orexo:s grundläggande strategi att utveckla unika läkemedel baserade på väletablerade, effektiva substanser. Genom att tillämpa optimal teknologi kan tillförseln av dessa substanser göras snabbare, säkrare och/eller mer effektiv.

I integrationen av PharmaKodex medföljer fem anställda. Bolaget har tillräckligt med likvida medel för att täcka alla kostnader under 2009 och in i 2010. Under denna period förväntas också ytterligare licensintäkter för vissa av de förvärvade teknologierna.

Torbjörn Bjerke, VD och Koncernchef Orexo:
”Jag är mycket glad över att offentliggöra vårt förvärv av PharmaKodex, ett drug delivery-företag med utmärkta teknologier som ökar Orexo:s kapacitet att tillhandahålla produkter med potential att bli förstahandsvalet för medicinska behov som tidigare inte kunnat tillgodoses. Förvärvet innebär en expansion av Orexo:s ursprungliga affärsmodell, att utveckla den optimala produkten för befintliga väldefinierade läkemedelssubstanser genom att lösa säkerhets-, doserings- eller kliniska behov och därigenom skapa bättre och mer konkurrenskraftiga läkemedel. Det är den här filosofin som ligger bakom utvecklingen av AbstralTM och SublinoxTM, och som kommer att stödja Orexo:s tillväxt under de närmaste åren.

Orexo har identifierat ett antal problematiska och hittills ej tillgodosedda medicinska behov för vilka en kombination av Orexo:s och PharmaKodex:s teknologier skulle möjliggöra en snabb produktutveckling, ett arbete som kommer initieras omgående. Bland dessa finns flera möjligheter till nya stora produkter för några av världens största läkemedelsföretag, vilket innebär stora möjligheter att öka Orexo:s lönsamhet inom ett år och sannolikt redan under 2009.

PharmaKodex:s program, som just nu genomgår prekliniska och kliniska studier, kommer att utöka Orexo:s produktportfölj inom områdena smärta och behandling av opiatberoende, och medföra möjligheter till nya produktlanseringar 2010/2011, om de relevanta godkännandena erhålls. Detta förvärv kompletterar de tre andra partneravtal som Orexo ingått under året för AbstralTM i Kina och i Israel och för OX17 (GERD), och är också ett viktigt led för att Orexo så snart som möjligt ska bli ett läkemedelsföretag med långsiktig lönsamhet”.


Rod Richards, PharmaKodex:
”PharmaKodex har byggt upp en dynamisk kapacitet inom sublingual och oral dosering. Våra utvecklingsprogram och immateriella rättigheter är starkt synergistiska med Orexo:s breda produktportfölj och teknologier. Vi tror att den här transaktionen är idealisk för att påskynda de här utvecklingsprogrammen och medför ett mervärde för PharmaKodex:s aktieägare och personal.”


För ytterligare information, kontakta:
Torbjörn Bjerke, VD och koncernchef
Tel: 0708-66 19 90
E-post: torbjorn.bjerke@orexo.com

Robin Wright, SVP Corporate Development
Tel: 018-780 88 91
E-post: robin.wright@orexo.com

Rod Richards, PharmaKodex
Tel: +44 7990 89 81 65
E-post: rod.richards@pharmakodex.com


Webbsänd telefonkonferens
Med anledning av dagens pressrelease hålls en webbsänd telefonkonferens idag, 23 februari, kl 10:00, Gå in på http://webcast.zoomvision.se/clients/orexo/090223/ eller ring in på +46 (0)8 505 598 53 eller +44 203 043 24 36 eller +1 866 458 40 87. För mer information besök www.orexo.se.


Ytterligare information om PharmaKodex
PharmaKodex avknoppades från Vectura Group plc och Unilever plc i maj 2006 i syfte att utveckla patenterade formuleringsteknologier och läkemedelsprojekt från de båda företagen. PharmaKodex är privatägt och finansieras av en grupp internationella investerare, däribland Apposite Capital, SROne och Unilever Ventures. Företaget har sitt säte i Bath i Storbritannien.

I likhet med Orexo utnyttjar PharmaKodex sina patenterade teknologier för att utveckla bättre läkemedel baserade på befintliga läkemedelssubstanser genom att till exempel ta fram produkter som fungerar snabbare, säkrare och/eller mer effektivt, samt identifiera nya synergiska sammansättningar. Produkterna skyddas av starka immateriella rättigheter.

PharmaKodex har två huvudsakliga teknologifamiljer som härrör från de ursprungliga moderföretagen och som vidareutvecklats av företaget. Den första är den orala plattformen Accustar som innefattar ett antal nya teknologier, däribland: i) Solid Syrup, som möjliggör snabb upplösning och kontrollerad läkemedelstillförsel med förbättrade smakegenskaper ii) Taste Transformation, som neutraliserar bitter smak av läkemedel utan att fördröja upptag samt iii) Xerosol, som syftar till att förbättra läkemedelsupptaget i slemhinnan under tungan eller i munnen. Den andra teknologifamiljen är den transdermala plattformen. Pandermal är ett ”plåsterfritt” transdermalt drug delivery system som levererar höga avdelade doser med kontrollerbara absorbtionshastigheter över huden. PharmaKodex har dessutom tre teknologier varav en för orala ”controlled-release” formuleringar. De immateriella rättigheterna till dessa teknologier kommer att övergå i Orexo:s ägo som en del av transaktionen.

Om Orexo
Orexo är ett läkemedelsföretag som fokuserar på utveckling av behandlingsformer för smärta och inflammation. Företaget har tre produkter på marknaden och en konkurrenskraftig produktportfölj i sen utvecklingsfas. Försäljning och produktutveckling sker huvudsakligen genom internationella samarbetsavtal med stora läkemedelsföretag. Orexo har 128 anställda och huvudkontoret finns i Uppsala. Mer information finns på www.orexo.se.


Notera:
Enligt lagen om värdepappersmarknaden är Orexo AB (publ) skyldig att offentliggöra informationen i detta pressmeddelande. Informationen lämnades för offentliggörande den 23 februari 2009 kl. 08.00.