Orexo rapporterar positiva resultat från fas I-studie för OX19

Data från en fas I-studie visar att Orexos nya nasala sprayberedning för administrering av desmopressin ger bättre upptag än nuvarande nässpray på marknaden. Nästa steg för Orexo är att söka partnerskap för vidare utveckling av produkten.

Många äldre människor lider av trängningar nattetid (nocturi) och särskilt bland kvinnor är inkontinens vanligt förekommande. Peptidläkemedlet desmopressin anses vara det mest effektiva läkemedlet för många av dessa patienter.

Orexos ambition är att utveckla mer verkningsfulla läkemedelsformer av desmopressin för effektivare behandling av nocturi och inkontinens. Orexo har utvecklat en ny nasal sprayberedning för administrering av desmopressin, som i en nyligen slutförd fas I-studie har visat sig ge bättre upptag av desmopressin än nuvarande nässpray på marknaden.

I den kliniska studien jämförde Orexo den nya nasala pulversprayen med en befintlig flytande nässpray i 13 friska frivilliga försökspersoner.

Studieresultaten visade att upptaget från Orexo’s nasala pulverspray var tre gånger högre än från den befintliga nässprayen, utan att tiden till maximal plasmakoncentration fördröjdes. Läkemedelskoncentrationerna i blodet uppvisade lägre variationer relativt referensprodukten. Minskad variabilitet är viktigt för en reproducerbar effekt. Studien visade även utmärkt lokal tolerans av båda sprayberedningarna och inga oväntade biverkningar.

I studien ingick också en sublingual tablettberedning. Den biologiska tillgängligheten av desmopressin ökade dock inte tillräckligt för att uppfylla studiens primära målsättning för den sublinguala tablettberedningen.

”Vi är nöjda med resultatet av studien. Nästa steg blir att söka en samarbetspartner för fortsatt utveckling av en nasal beredning av desmopressin.” säger Torbjörn Bjerke, VD och koncernchef, Orexo AB.


För ytterligare information, kontakta:
Torbjörn Bjerke, VD och koncernchef, Orexo AB
Tel: 0708–66 19 90
E-post: torbjorn.bjerke@orexo.com

Claes Wenthzel, vice vd och finansdirektör, Orexo AB
Tel: 018 - 780 88 44
E-post: claes.wenthzel@orexo.com