Orexo och Meda i potentiell miljardaffär

Meda har förvärvat exklusiva världsrättigheter till två av Orexos patenterade läkemedel i fas III; Sublinox och OX-NLA.

Sublinox (tillfällig behandling av sömnbesvär) innehåller den väldokumenterade aktiva substansen zolpidem, en av världens mest använda läkemedel för behandling av sömnbesvär. Sublinox använder en unik och patenterad sublingual tablettformulering som ger snabb och effektiv insättande effekt. En nyligen genomförd fas III studie konfirmerade att Sublinox gav snabbare effekt än andra zolpidem tablettformuleringar. Sublinox förväntas lämnas in till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA (the Food and Drug Administration) innan tredje kvartalet 2008.

OX-NLA är en patenterad nasal sprayformulering innehållande substansen ceterizin (antihistamin). Liposomerna i OX-NLA ger produkten unika egenskaper. OX-NLA dokumenteras för behandling av allergisk och icke-allergisk rinit, ett av Medas viktigaste terapiområden. Produkten är i början av fas III och Meda kommer att ta över och finansiera den fortsatta utvecklingen. Meda har också exklusiva rättigheter för kombinationsprodukter baserade på OX-NLA.

Som ersättning för exklusiva världsrättigheter för Sublinox och OX-NLA har Meda betalat 20 MUSD. Meda kommer också att betala följande engångsersättningar till Orexo då vissa s k ”milestones” i årlig omsättning nås;
Sublinox OX-NLA
Vid registrerings-godkännande av FDA 30 MUSD 15 MUSD
Milestones vid årlig försäljning Försäljning
> 150 MUSD
> 200 MUSD
> 400 MUSD Engångsbetalning
20 MUSD
20 MUSD
20 MUSD Försäljning
> 150 MUSD
> 300 MUSD
Engångsbetalning
20 MUSD
20 MUSD

Orexo kommer att erhålla tvåsiffrig royalty på Medas försäljning. Medas bruttomarginal för Sublinox och OX-NLA förväntas överstiga 70%.

“Det här är en milstolpe för Orexo. Meda kommer att bli en perfekt marknadsföringspartner för Sublinox och OX-NLA med deras paneuropeiska och amerikanska närvaro”, sa Torbjörn Bjerke, VD Orexo.

“Det är glädjande att två svenska läkemedelsbolag samarbetar. För Meda innebär det att vi ytterligare stärker vår pipeline och adderar en nära förestående möjlighet i USA genom Sublinox”, sa Anders Lönner, VD Meda.


För ytterligare information, kontakta:
Torbjörn Bjerke, VD och koncernchef, Orexo AB
Tel: 0708–66 19 90
E-post: torbjorn.bjerke@orexo.com

Claes Wenthzel, vice vd och finansdirektör, Orexo AB
Tel: 018 - 780 88 44
E-post: claes.wenthzel@orexo.com