Orexo rapporterar resultat som bekräftar klinisk effekt av OX17 för behandling av refluxsjukdom (GERD)

Nya kliniska data från en fas II-studie bekräftar att Orexos produkt OX17 har en konkurrenskraftig profil för behandling av GERD. OX17 minskar snabbt och effektivt bildandet av magsyra, vilket är en förutsättning för effektiv symptomlindring hos GERD- patienter. Resultatet bekräftar den kliniska potentialen och är ett viktigt steg i utvecklingen av OX17 till en kommersiell produkt.

GERD, gastroesofageal refluxsjukdom, är en vanlig sjukdom i västvärlden. Orexos produkt OX17 kombinerar fördelarna (snabbt tillslag och lång duration) hos två befintliga behandlingar och kan därför bli ett viktigt alternativ vid behandling av refluxsjukdom. OX17 består av en kombination av två välkända aktiva substanser som båda hämmar bildningen av magsyra; en H2-receptorblockerare (famotidin) och en protonpumpshämmare (omeprazol).

I en kontrollerad klinisk studie med 59 GERD-patienter som behandlades under 14 dagar, jämfördes den syrahämmande effekten av OX17 med omeprazol och famotidin. Studien genomfördes vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Berzelius Clinical Research Center i Linköping.
Studiens primära målsättning uppfylldes; OX17 reducerade syra-sekretionen jämfört med omeprazol dag 1. Tiden över pH 4 under de första 12 tim efter dosering var i medeltal 60% längre med OX17 jämfört med omeprazol (p<0.05). Efter 14 dagars behandling var tiden över pH 4 dubbelt så lång för OX17 jämfört med famotidin. Patienternas behov av syraneutraliserande läkemedel (s.k. antacida) under studieperioden var väsentligt lägre för OX17 än för både famotidin och omeprazol, vilket indikerar god kontroll av refluxsjukdomen.

”Resultatet bekräftar att OX17 är ett läkemedel med en gynnsam och unik klinisk profil, för behandling av GERD. Detta är ett viktigt strategiskt steg i vårt OX17-projekt och förstärker ytterligare projektets kommersiella värde. Under 2006 uppgick den kombinerade marknaden för H2-receptorblockerare och protonpumpshämmare till 27 miljarder USD”, säger Torbjörn Bjerke, VD och koncernchef, Orexo AB.


För ytterligare information, kontakta:
Torbjörn Bjerke, VD och koncernchef, Orexo AB
Tel: 0708–66 19 90
E-post: torbjorn.bjerke@orexo.com

Claes Wenthzel, vice vd och finansdirektör, Orexo AB
Tel: 018 - 780 88 44
E-post: claes.wenthzel@orexo.com