Bokslutskommuniké januari - december 2007

ÅRET I KORTHET
-Nettoomsättningen minskade till MSEK 76,8 (132,0)
-Resultat efter skatt var MSEK -172,6 (-33,0)
-Resultat per aktie uppgick till SEK -11,42 (-2,46)
-Orexo redovisar positivt resultat i jämförande klinisk fas III-studie för SublinoxTM(OX22)
-Orexo tecknar avtal med Hospira i Asien om distribution av smärtprodukten Rapinyl®
-Orexo förvärvar Biolipox AB i november och skapar ett innovativt specialty pharmabolag
-Förvärv av Inflazymes forsknings- och utvecklingstillgångar för behandling av KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom) och astma slutförs
-Torbjörn Bjerke ny VD i Orexo den 23 november
-Endo publicerar positiva resultat från interimsanalysen av fas III-studie för Rapinyl®

FJÄRDE KVARTALET 2007
-Nettoomsättningen ökade till MSEK 55,1 (51,7)
-Resultat efter skatt var MSEK -44,1 (-12,4)
-Resultat per aktie uppgick till SEK -2,47 (-0,91)

VÄSENTLIGA HÄNDELSER EFTER PERIODEN
-Orexo sänker de operativa kostnaderna, dels genom att utnyttja kostnadssynergier i samband med förvärvet av Biolipox och dels genom att optimera projektportföljen via fokus på kommersialisering av prioriterade projekt
-Ett så kallat pre-NDA möte med registreringsmyndigheten Food and Drug Administration (FDA) för SublinoxTM (OX22) i USA har genomförts. Mötet bekräftade Orexos registreringsstrategi och arbetet med inlämnandet av en registreringsansökan första kvartalet 2008 fortgår enligt plan.
-För OX19 har en farmakokinetisk studie i friska försökspersoner slutförts. Dataanalys pågår. Resultaten skall ligga till grund för utlicensiering.
-För OX17 har en farmakodynamisk studie i patienter med refluxsjukdom slutförts. Dataanalys pågår.
-För OX-NLA har en tolerabilitets-studie på slutlig formulering i patienter med rinit (hösnuva) slutförts. Dataanalys pågår.

VD KOMMENTERAR – "KOMMERSIELLA SAMARBETEN I CENTRUM FÖR NYTT OCH STARKARE OREXO"
Ett starkt företag med en attraktiv produktportfölj – och med god potential att stärka sin ställning inom smärta och inflammationer, områden där det idag finns stora medicinska behov. Så ser det nya Orexo ut efter förvärvet av Biolipox hösten 2007. Vår gemensamma produktportfölj gör oss till en intressant samarbetspartner för de stora, internationella läkemedelsbolagen – och ökar därmed våra möjligheter att bli ett långsiktigt lönsamt och framgångsrikt företag.

Under det kommande året kommer vi att prioritera existerande samarbeten och kontinuerligt söka nya partners där vi för närvarande har en rad intressanta produktkandidater. För att nå kommersiella framgångar har vi beslutat att samla våra resurser och prioritera de projekt som vi bedömer har de bästa kommersiella möjligheterna, samtidigt som resterande projekt temporärt nedprioriteras. Portföljoptimeringen medför att Orexo kommer att kraftigt minska rörelsekostnaderna vilket stärker företagets finansiella uthållighet och förbättrar förutsättningarna att nå kommersiella framgångar.

Torbjörn Bjerke, verkställande direktör och koncernchef

För fullständig kommuniké, se bifogad länk till pdf.