Orexo publicerar ny mekanism för behandling av astma och KOL

Upptäckten av eoxiner och deras egenskaper har banat väg för en ny typ av läkemedel för behandling av astma och KOL. En av världens mest välrenomerade vetenskapliga tidskrifter, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States (PNAS), publicerar nu Orexos forskning kring upptäckten av eoxiner och deras biologiska funktioner. Publikationen beskriver den vetenskapliga grunden bakom Orexos program för utveckling av eoxinhämmande läkemedel.

Eoxiner utgör en ny grupp av inflammatoriska mediatorer, vars upptäckt bidrar till förståelsen av mekanismerna bakom luftvägsinflammationer. Eoxiner bildas från den endogena fettsyran arakidonsyra med hjälp av enzymet 15-lipoxygenas. Det är framförallt celler i luftvägarna som kan bilda eoxiner, och klassiska inflammatoriska mediatorer som frigörs vid både astma och allergi ger upphov till en ökad eoxinproduktion. Detta, tillsammans med att eoxiner har visat sig ha en kraftig proinflammatorisk effekt, indikerar att eoxinerna kan spela en viktig roll för uppkomsten av den inflammation som ses i luftvägarna vid astma och KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom.

Artikeln som publicerades i Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States (PNAS) Early Edition den 9 januari 2008 är den första i en serie artiklar om eoxinforskning. Denna vetenskapliga artikel beskriver hur eoxiner bildas, deras molekylära struktur samt deras biologiska effekter.

“Publiceringen av vår eoxinforskning är ett viktigt erkännande av upptäckten av eoxiner och deras roll i samband med luftvägssjukdomar. Orexos läkemedelsutvecklingsprogram för eoxinhämmare (OX-2477) har som målsättning att utveckla ett oralt, icke-steroidbaserat, anti-inflammatoriskt läkemedel, som har potential att ersätta eller minska användningen av inhalerade steroider vid astma och KOL. Vi kommer nu att inleda diskussioner med olika läkemedelsföretag för att etablera strategiska forskningssamarbeten inom området och därmed stärka de framtida tillväxtmöjligheterna för Orexo”, säger Charlotte Edenius, chef för forskning och preklinisk utveckling på Orexo.

En första läkemedelskandidat studeras för närvarande i prekliniska säkerhetsstudier med syfte att möjliggöra start av kliniska fas 1-studier under 2008.

Orexos projekt för eoxinforskning har fram till nyligen drivits av Biolipox, som förvärvades av Orexo under 2007. Eoxinerna upptäcktes av professorerna Hans-Erik Claesson och Magnus Björkholm från Karolinska Institutet och deras upptäckt ledde till grundandet av Biolipox. Genom förvärvet av Biolipox är Orexo idag en världsledande aktör inom forskning på arakidonsyraområdet och har nära samarbete med Karolinska Institutet och andra akademiska institutioner.

PNAS forskningsartikel finns tillgänglig på http://www.pnas.org/cgi/content/abstract/0710127105v1

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Charlotte Edenius, chef för forskning och preklinisk utveckling, Orexo AB
Tel: 0733 - 86 42 46
E-post: charlotte.edenius@orexo.com

Torbjörn Bjerke, VD och koncernchef, Orexo AB
Tel: 0708-66 19 90
E-post: torbjorn.bjerke@orexo.com

Claes Wenthzel, vice VD och finansdirektör, Orexo AB
Tel: 018 - 780 88 44
E-post: claes.wenthzel@orexo.com