Orexo erhåller 38 MSEK från Endo Pharmaceuticals Inc.

Orexo AB erhåller en licensintäkt om 5,2 MUSD (drygt 38 MSEK) från Endo Pharmaceuticals Inc. avseende Rapinyl®. Endo Pharmaceuticals har ensamrätt till vidareutveckling och marknadsföring av Rapinyl® på den nordamerikanska marknaden, och genomför för närvarande ett fas III-program till stöd för registrering i USA för behandling av opiodtolerant genombrottssmärta vid cancer. Hittills har Orexo erhållit licensintäkter från Endo Pharmaceuticals Inc. om totalt cirka 161 MSEK.

Rapinyl® är avsedd för behandling av genombrottsmärta vid cancer. Den bygger på Orexos unika och patentskyddade sublinguala tabletteknologi där en snabblöslig tablett placeras under tungan och den verksamma substansen tas upp via munslemhinnan. Denna nya läkemedelsform är utformad för snabbt insättande och förutsägbar smärtlindring och innebär även en förenklad behandling för patienter som lider av genombrottssmärta.

Orexo och Endo Pharmaceuticals tecknade ett licensavtal i augusti 2004 som ger Endo Pharmaceuticals ensamrätt till vidareutveckling och marknadsföring av Rapinyl® på den nordamerikanska marknaden. Orexo erhöll för detta en ”signing-fee” på 10 MUSD. Orexo har efter genomförandet av en klinisk prövning även erhållit en delmålsbetalning om 51,6 MSEK. Utöver de hittills erhållna betalningarna om totalt cirka 161 MSEK, kan Orexo komma att erhålla ytterligare upp till 44,4 MUSD (cirka 328 MSEK) bestående av 10,4 MUSD i licensintäkter och 34,0 MUSD som engångsersättningar vid uppnådda olika försäljningsmål. Avtalet omfattar även en tvåsiffrig royaltyersättning från den framtida amerikanska försäljningen.

Marknadsrättigheterna för Rapinyl® är, utöver avtalet med Endo Pharmaceuticals avseende den nordamerikanska marknaden, licensierade till Kyowa Hakko Kogyo Co. Ltd avseende den japanska marknaden samt till ProStrakan Group plc avseende den europeiska marknaden.Totalt har Rapinyl sedan den första utlicensieringen 2003 genererat nettointäkter på cirka 218 MSEK.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Zsolt Lavotha, VD och koncernchef, Orexo AB
+46 (0)18 780 88 12, e-post: zsolt.lavotha@orexo.se
Claes Wenthzel, vice VD och Finansdirektör, Orexo AB
+46 (0)18 780 88 44, +46 (0)708-62 01 22 , e-post: claes.wenthzel@orexo.se