Orexo presenterar fas IIa resultat för OX914 vid behandling av rinit

Orexo (NASDAQ-OMX: ORX) presenterade idag resultat från en experimentell fas IIa studie av OX914 kring säkerhet och effekt vid behandling av allergisk rinit (hösnuva). OX914 är den första substansen i ett program med så kallade Fosfodiesteras 4 (PDE4)-hämmare. Målet med programmet är att identifiera substanser som kan användas för behandling av inflammatoriska luftvägssjukdomar som rinit, KOL (rökarsjuka) och astma.

Resultaten från studien visade att oral behandling med 15 mg eller 50 mg per dag av OX914 inte visade någon statistiskt signifikant minskning av patientens symptom efter provokation i näsan med allergen (t ex pollen), jämfört med placebo. OX914 uppvisade god säkerhet och tolerabilitet och, till skillnad från många andra PDE4-hämmare, inga tecken på illamående eller kräkningar jämfört med placebo.

Även om detta resultat visar att oral behandling med OX914 troligtvis inte kommer att vara en effektiv behandling mot allergisk rinit, kan inga slutsatser dras rörande effekt vid behandling av KOL. Baserat på substansens bra effekter i prekliniska modeller och dess goda säkerhets- och tolerabilitetsprofil, kommer Orexo att fortsätta diskussionerna med flera potentiella utvecklingspartners rörande OX914 samt programmets potenta back-up molekyler för behandling av KOL och andra inflammatoriska sjukdomar.

Charlotte Edenius, Chief Scientific Officer och chef för preklinisk forskning och utveckling kommenterade: ”Trots att det är en besvikelse att OX914 inte uppfyllde det primära målet i den här rinit-studien, är vi övertygade om att PDE4-programmet innehåller mycket potenta och specifika hämmare av PDE4, ett validerat målprotein för behandling av såväl KOL som astma. Vi kommer att fortsätta våra diskussioner om samarbetsavtal för OX914 och övriga substanser i programmet för behandling av inflammatoriska sjukdomar.”


Studiedesign

OX914 testades i en experimentell modell för allergisk rinit med en dubbelblindad tre-vägs cross-over-design. Under tre tvåveckors-perioder behandlades 36 patienter med pollenallergi med 15 mg eller 50 mg OX914 eller placebo (oralt). Under dag 7-13 i varje behandlingsperiod fick patienten en daglig sprayning av allergen i näsan för att åstadkomma en allergisk reaktion. De framprovocerade symptomen bedömdes av patienten på en förbestämd skala. Den primära variabeln definierades som nasala symtom 10 minuter efter allergenprovokation vid behandling med 50 mg OX914 jämfört med placebobehandling.

För ytterligare information, kontakta:
Torbjörn Bjerke, VD och koncernchef, Orexo
Tel: +46 (0)708-66 19 90
E-mail: torbjorn.bjerke@orexo.com

Johan Andersson, IR-chef, Orexo
Tel: +46 (o) 702-10 04 51
E-mail: johan.andersson@orexo.com

Till redaktörerna

Om Orexo
Orexo är ett läkemedelsföretag som fokuserar på utveckling av behandlingsformer för smärta och inflammation Företaget har tre produkter på marknaden och en konkurrenskraftig produktportfölj i sen utvecklingsfas. Försäljning och produktutveckling sker huvudsakligen genom internationella samarbetsavtal med stora läkemedelsföretag. Orexo har 128 anställda och huvudkontoret finns i Uppsala.

Produktportfölj

Kommersialiserade produkter med distributions- och marknadsföringsavtal
Produkt Indikation Status
AbstralTM/Rapinyl Genombrottssmärta hos cancerpatienter Lanserad i EU, Fas III i USA och Japan Partneravtal med: ProStrakan, Gedeon Richter, Hospira, Kyowa Hakko Kirin, Neopharm och NovaMed
EdluarTM Insomnia Godkänd av FDA Partner: Meda
Diabact® UBT/ Heliprobe® System Diagnos av Helicobacter pylori Marknadsförd i EU och i andra länder* *Marknadsförs av Kibion AB, ett dotterbolag till Orexo

Utlicensierade projekt
Produkt Indikation Utvecklingsfas Partner
OX-NLA Rinit Redo för fas III Meda
OX-MPI Smärta, inflammation Preklinisk fas Boehringer Ingelheim

Prioriterade projekt för vilka licensieringsdiskussioner har inletts
Produkt Indikation Utvecklingsfas
OX17 GERD Fas II/III
OX914 COPD/astma Fas II
Arachidonic Acid Franchise(OX2477/OX-CLI) Astma/COPD Preklinisk fas
OX641 Migrän Formuleringsfas
OX-PKX Flertal projekt baserade på teknologier från PharmaKodex Formuleringsfas
OX19 Inkontinens Fas I

Projekt med potential för ytterligare utveckling
OX219 Opioidberoende Redo för klinisk fas
OX30 Kronisk smärta Preprojekt


Notera:
Informationen är sådan som Orexo AB (publ) ska offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades för offentliggörande den 24 mars 2009 kl. 14.30.