Orexo ingår avtal för Abstral i Kina

Orexo och det kinesiska läkemedelsföretaget NovaMed Pharmaceuticals har ingått ett licens- och distributionsavtal som ger NovaMed exklusiva rättigheter att i Kina söka godkännande för Abstral, Orexos produkt för behandling av genombrottssmärta hos cancerpatienter. Om produkten blir godkänd har NovaMed rätt att marknadsföra och sälja produkten i Kina.

Villkoren i avtalet innefattar en initial ersättning samt ersättning vid uppnådda försäljningsnivåer och regulatoriska milstolpar. Totalt uppgår den initiala ersättningen samt potentiella milstolpsbetalningar till 4,75 MUSD. Orexo kommer även att leverera Abstral till NovaMed och får, om produkten godkänns, en marginal på försäljningen. NovaMed ansvarar för godkännandeprocessen och de kliniska studier som är standardkrav i Kina.


Torbjörn Bjerke, VD och koncernchef Orexo
”Avtalet med NovaMed är Orexos första steg in på en av världens mest spännande och snabbast växande läkemedelsmarknader. NovaMed har en erfaren marknads- och försäljningsorganisation med en säljkår på 400 personer och en bred produktportfölj för behandling av cancersjukdomar, vilket gör bolaget till en idealisk samarbetspartner för Orexo i Kina. När NovaMed får tillgång till Abstral och dess produktfördelar som hjälper cancerpatienter med starka smärtor, får även kinesiska läkare ökade möjligheter att behandla fler av dessa patienter. ”


Hao Zhou, Vice President, Business Development NovaMed
”Vi är extremt nöjda med att få samarbeta med Orexo och att föra Abstral, en innovativ produkt för behandling av genombrottssmärta, till de kinesiska cancerpatienterna. Detta är ett ytterligare steg i arbetet med att bygga NovaMeds portfölj av onkologiprodukter.”


Mark Lotter, VD och koncernchef NovaMed
”Abstral är ett viktigt tillskott som stärker vår redan omfattande onkologiportfölj för den kinesiska marknaden. Kina kommer inom kort att vara en av världens ledande marknader för läkemedel med en snabbt växande efterfrågan på onkologiprodukter. Vi satsar på att göra Abstral till en framgångsrik produkt i Kina.”


För ytterligare information, kontakta:
Torbjörn Bjerke, VD och koncernchef
Tel: 0708-66 19 90
E-post: torbjorn.bjerke@orexo.com

Claes Wenthzel, vice VD och finansdirektör
Tel: 0708-62 01 22
E-post: claes.wenthzel@orexo.com


Om Abstral
Abstral är en snabblöslig tablett för sublingual administrering av fentanyl, avsedd för behandling av genombrottssmärta hos cancerpatienter som sedan tidigare får smärtbehandling med hjälp av opioider. Abstral baseras på Orexos unika och patenterade sublinguala tabletteknologi där en snabblöslig tablett placeras under tungan och den aktiva substansen tas upp av slemhinnan i munnen. För närvarande säljs Abstral i Sverige och lanseras i Storbritannien och Tyskland.


Om Orexo
Orexo är ett läkemedelsföretag som fokuserar på utveckling av behandlingsformer för smärta och inflammation. Företaget har tre produkter på marknaden och en konkurrenskraftig produktportfölj i sen utvecklingsfas. Försäljning och produktutveckling sker huvudsakligen genom internationella samarbetsavtal med stora läkemedelsföretag. Orexo har 127 anställda och huvudkontoret finns i Uppsala. Mer information finns på www.orexo.se.


Om NovaMed Pharmaceuticals
NovaMed Pharmaceuticals bildades i augusti 2005 som ett serviceföretag för internationella läkemedelsbolag och varumärkesägare som vill utnyttja kostnadsfördelarna och få en optimal marknadspotential i Kina. Genom en egen säljorganisation med 400 personer, ett brett kontaktnät med de mest framstående samarbetsparterna inom forskning, utveckling och distribution samt för efterlevnad av regelverk, har NovaMed byggt upp unika kommersialiseringsmodeller för produkter i olika faser. Bland dessa finns produkter som redan säljs i Kina, internationellt godkända produkter som ännu inte har registrerats i Kina och inlicensierade substanser i sen utvecklingsfas. Mer information finns på www.novamed.com.cn.


Notera:
Enligt lagen om värdepappersmarknaden är Orexo AB (publ) skyldig att offentliggöra informationen i detta pressmeddelande. Informationen lämnades för offentliggörande den 27 januari 2009 kl. 13.00.