Orexos produkt NLA Nässpray visar utmärkt lokal tolerans hos patienter med hösnuva

Uppsala, 18 mars, 2008 – Orexo har genomfört en studie som visar att liposomerna i företagets produkt NLA Nässpray, förmår att maskera de irriterande effekterna av hösnuveläkemedlet cetirizin. Resultatet av studien innebär ett viktigt steg i Orexos process att utveckla och kommersialisera NLA Nässpray som behandling för patienter med hösnuva

Cetirizin är ett av världens mest sålda läkemedel mot hösnuva med en årlig försäljning på omkring 1,6 Mdr USD. Läkemedlet är emellertid förknippat med biverkningar som till exempel dåsighet. För att undvika denna bieffekt har cetirizin i nässpray tidigare prövats av forskare, men metoden har visat sig ge andra bieffekter i form av sveda och smärta i näsan.

Orexo har utvecklat en unik och patenterad formulering av cetirizin med liposomer, NLA Nässpray. NLA Nässpray har i tidigare studier visat sig ha snabbt insättande effekt och vara lika effektiv för behandling av hösnuva som cetirizin i tablettform. I en nyligen avslutad studie på patienter med hösnuva har NLA Nässpray också visat sig tolereras väl utan att ge lokala biverkningar i form av sveda och smärta i näsan.

I studien exponerades 25 allergiska personer under tre perioder om vardera fem dagar, för det pollen de var känsliga mot, varvid de utvecklade hösnuvesymtom. Med början sista dagen för pollenexponering, behandlades de i blindtest med NLA Nässpray (ceterizin med liposomer), ceterizin i vattenlösning eller en vattenlösning utan läkemedel (placebo). Personernas bedömning av den lokala irritationen i näsan skiljde sig inte mellan NLA Nässpray och placebo. Bedömningen av den lokala irritationen var dessutom signifikant mindre än för cetirizin i vattenlösning, som omedelbart gav en stark reaktion.

Slutsatsen av studien är att liposomerna i NLA Nässpray förmår att maskera de irriterande effekterna av cetirizin.

”NLA Nässpray har potential att bli ett värdefullt tillskott i behandlingen för patienter med hösnuva. Testresultatet i den studie vi nu har genomfört är ett positivt besked för dessa patienter. Orexos främsta mål är att främja existerande samarbeten och att teckna nya licens- och utvecklingsavtal. Beskedet i studien är därför också ett värdefullt besked för Orexo i vårt arbete att finna en samarbetspartner för vidareutveckling och kommersialisering av NLA Nässpray”, säger Torbjörn Bjerke, VD och koncernchef i Orexo.

För ytterligare information, kontakta:
Torbjörn Bjerke, VD och koncernchef, Orexo AB
Tel: 0708–66 19 90
E-post: torbjorn.bjerke@orexo.com

Claes Wenthzel, vice vd och finansdirektör, Orexo AB
Tel: 018 - 780 88 44
E-post: claes.wenthzel@orexo.com