Patent för OX 17 godkänns i Europa

Orexo har blivit informerad av den Europeiska patentmyndigheten om att patentet för bolagets kombinationskoncept för behandling av GERD – gastroesofageal refluxsjukdom – har godkänts och kommer att publiceras den 30 maj 2007. Patentet är ett formuleringspatent, som skyddar kombinationer av H2-receptorblockerare och protonpumpshämmare (PPI). Patentet har tidigare beviljats i Kina, Australien och Nya Zeeland, och patentansökan har även lämnats in för den nordamerikanska marknaden.

OX17 är en produktkandidat avsedd för behandling av gastroesofageal refluxsjukdom – GERD – vilket är en sjukdom som ger patienten återkommande besvär med sura uppstötningar. OX17 bromsar snabbt och effektivt magsäckens produktion av saltsyra, vilket är en förutsättning för symptomlindring vid refluxsjukdom. Konkurrensfördelarna är att OX17 ger både snabb och effektiv hämning av magens syraproduktion och en bibehållen långtidsverkan.

”Det här är ett strategiskt mycket viktigt patent för Orexo. Kombinationen av den stora marknadspotentialen, den unika profilen för OX 17 och styrkan i ett brett patent är någonting vi tar med oss till förhandlingsbordet. Vår ambition är att utlicensiera OX 17 under 2007”, säger Zsolt Lavotha, vd och koncernchef Orexo AB.

Det kliniska fas III-programmet för OX 17 pågår. Patent har sedan tidigare beviljats i Kina, Australien och Nya Zeeland, och en patentansökan har även lämnats in för den nordamerikanska marknaden.


För ytterligare information, vänligen kontakta:
Zsolt Lavotha, VD och koncernchef, Orexo AB
+46 (0)18 780 88 12, e-post: zsolt.lavotha@orexo.se

Claes Wenthzel, vice VD och Finansdirektör, Orexo AB
+46 (0)18 780 88 44, +46 (0)708-62 01 22 , e-post: claes.wenthzel@orexo.se