Orexo tecknar ytterligare avtal för smärtprodukten Rapinyl®

Orexo AB och det ungerska läkemedelsbolaget Gedeon Richter Ltd. har tecknat ett distributionsavtal som ger Gedeon Richter exklusiva rättigheter att marknadsföra och sälja Rapinyl® – Orexos patenterade produkt för behandling av genombrottssmärta vid cancer – i CIS (Ryssland och övriga länder i forna Sovjetunionen), Bulgarien och Rumänien. Detta är Orexo’s första distributionsavtal för Rapinyl®. Marknadsrättigheterna är sedan tidigare utlicensierade i USA, EU och Japan.

”Gedeon Richter är idag ett av östra Europas största läkemedelsföretag med en omsättning på cirka SEK 6 miljarder och en fortsatt stark tillväxt. Bolagets starka position i östra delen av Europa och Ryssland gör dem till en idealisk distributör av Rapinyl®. Köpkraften i Ryssland har ökat kraftigt under de senaste åren och vi ser betydande möjligheter för läkemedel generellt och innovativa produkter som Rapinyl® i synnerhet”, säger Zsolt Lavotha, vd och koncernchef för Orexo AB.

”Kärnan i Gedeon Richters strategi är att definiera de nischer – inom såväl terapi- som geografiska områden – där vi kan vara konkurrenskraftiga. Vi söker hela tiden nya produkter med stor potential för att bredda vår portfölj inom ett flertal olika terapiområden. Vårt marknadskunnande och breda distributionsnätverk, gör oss till en konkurrenskraftig distributionspartner även inom CIS. Detta avtal ger fullständig marknadstäckning och distribution för Rapinyl inom både Centraleuropa och CIS”, säger Erik Bogsch, vd för Gedeon Richter Ltd.

Rapinyl® är avsedd för behandling av genombrottsmärta vid cancer. Den bygger på Orexos unika och patentskyddade sublinguala tabletteknologi där en snabblöslig tablett placeras under tungan och den verksamma substansen tas upp via munslemhinnan. Denna nya läkemedelsform är utformad för snabbt insättande, förutsägbar och reproducerbar smärtlindring och innebär även en förenklad behandling för patienter som lider av genombrottssmärta.

Distributionsrättigheterna avser CIS (Ryssland och övriga länder i forna Sovjetunionen), Bulgarien och Rumänien. Marknadsrättigheterna för Rapinyl® är sedan 2003 licensierade till Kyowa Hakko Kogyo Co. Ltd avseende den japanska marknaden, sedan 2004 till Endo Pharmaceuticals avseende den nordamerikanska marknaden och sedan 2005 till ProStrakan Group plc. avseende EU.


För ytterligare information, vänligen kontakta:
Zsolt Lavotha, VD och koncernchef, Orexo AB
+46 (0)18 780 88 12, e-post: zsolt.lavotha@orexo.se

Claes Wenthzel, vice VD och Finansdirektör, Orexo AB
+46 (0)18 780 88 44, +46 (0)708-62 01 22 , e-post: claes.wenthzel@orexo.se