Orexo lägger grunden för nya, innovativa läkemedel – utvecklar en unik drug delivery-teknologi

Läkemedelsföretaget Orexo har inlett ett samarbete med medicinteknikföretaget Doxa. Samarbetet syftar till att utveckla nya, innovativa läkemedel baserade på en unik drug delivery-teknologi, vilken bland annat kommer att möjliggöra långsam och kontrollerad frisättning av läkemedelssubstanser. Det initiala och primära tillämpningsområdet kommer att bli ett nytt, förbättrat läkemedel för behandling av smärta.

”En teknologi som möjliggör en långsam och kontrollerad frisättning av potenta läkemedelssubstanser kommer att öppna upp för utveckling av unika läkemedel med betydande medicinska och kommersiella möjligheter”, säger Zsolt Lavotha, vd och koncernchef Orexo AB. ”Det finns ett växande behov av nya potenta läkemedel för behandling av smärta. Vidare ser vi ytterligare medicinskt och kommersiellt intressanta möjligheter, där vi kan applicera denna teknologi på produktkandidater inom indikationsområden där en långsam och kontrollerad frisättning av den aktiva substansen är önskvärd.”

”Kombinationen av bolagens expertis inom läkemedelsformulering respektive bioaktiva keramiska material kommer att möjliggöra nya innovativa sätt att dosera läkemedel, där den aktiva läkemedelssubstansen frisätts från ett keramiskt material. För Doxa ser vi en stor potential, särskilt inom det ortopediska området”, säger Peter Bramberg, VD för Doxa AB.

Orexo kommer att äga rätten till produkter för alla farmacevtiska och medicinska tillämpningsområden, medan Doxa kommer att ha exklusiva rättigheter inom ortopediska och odontologiska applikationer.

Doxa och Orexo kommer tillsammans att utveckla patenten. Orexo kommer att äga den nya teknologin och dess patentskydd. Orexo betalar MSEK 4,0 till Doxa vid tidpunkten för ett första godkänt patent. Vidare kommer Orexo att betala delmålsersättningar om MSEK 10,0 för varje nytt läkemedel som baseras på den samutvecklade teknologin och som registreras i Japan, Nordamerika eller något land inom EU, som första marknad. Vidare kommer Orexo och Doxa ömsesidigt att erhålla royalty på den andra partens försäljnings- och licensintäkter avseende varje nytt läkemedel.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Zsolt Lavotha, VD och koncernchef, Orexo AB
+46 (0)18 780 88 12, e-post: zsolt.lavotha@orexo.se
Claes Wenthzel, vice VD och Finansdirektör, Orexo AB
+46 (0)18 780 88 44, +46 (0)708-62 01 22 , e-post: claes.wenthzel@orexo.se