Unik klinisk profil för Orexos produkt OX 17 bekräftad

Studieresultat som påvisar den kliniska betydelsen av Orexo:s produkt ”OX 17” för behandling av gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) presenterades vid världskongressen Digestive Disease Week (DDW) i Los Angeles den 21 maj 2006. Resultaten bekräftar att OX 17 kombinerar snabbt insättande effekt med bibehållen långtidsverkan under behandlingsperioden.

Sura uppstötningar och ont i magen är några av symptomen på gastroesofageal refluxsjukdom. Detta är en vanligt förekommande åkomma i västvärlden, som obehandlad kan leda till inflammation i magslemhinnan och på sikt även till cancer. De behandlingar som finns i dag kräver antingen flera dagars behandling for att uppnå full effekt - eller också varar effekten endast i ett par dagar. Den kombinerade marknaden för dessa två typer av produkter, det vill säga histamin-2 receptorantagonister (H2-blockerare) och protonpumpshämmare, uppgick till 24,5 miljarder dollar 20051.

Orexo:s produkt OX 17 baseras på ett nytt terapeutiskt koncept, där H2-blockerare kombineras med protonpumpshämmare. Resultatet är snabbt insättande effekt efter första dosen och bibehållen långtidseffekt. Den unika profilen på Orexo:s produkt OX 17 har påvisats i totalt 4 studier, där syrasekretionen mätts i magsäcken hos 45 friska, frivilliga försökspersoner. OX 17 bedöms kunna bli ett attraktivt behandlingsalternativ för ”on-demand”-behandling av refluxsjukdom och de symtom som sjukdomen ger upphov till.

”Resultaten från de kliniska studierna bekräftar OX 17:s unika egenskaper och bevisar att de positiva effekterna kan uppnås med olika kombinationer av protonpumpshämmare och H2-blockerare”, säger Zsolt Lavotha, VD på Orexo. ”Vi kan därmed konstatera att utvecklingen av OX 17 löper enligt plan och ska nu ytterligare stärka dokumentationen av produkten”, fortsätter han.

Orexo verifierar för närvarande dokumentationsprogrammet för OX 17 gentemot registreringsmyndigheterna. Avsikten är att inleda vissa kliniska fas III-studier under andra halvåret 2006. Patentansökningar för kombinationskonceptet har lämnats in i ett flertal länder på större marknader.

1) Astra Zeneca Årsredovisning 2005, Wood Mackenzie 2004


För ytterligare information, vänligen kontakta:
Zsolt Lavotha, VD och koncernchef, Orexo AB
Tfn: 018-780 88 12, e-post: zsolt.lavotha@orexo.se

Claes Wenthzel, Vice VD och CFO, Orexo AB
Tfn: 018-780 88 44, e-post: claes.wenthzel@orexo.se

Thomas Lundqvist, Vice VD och CSO, Orexo AB
Tfn: 018-780 88 04, e-post: thomas.lundqvist@orexo.se